SAVON DU MIDI Tradycyjne mydła z Prowansji

   

sdm         

Tradycyjne mydła z Prowansji            

Produkcja mydeł na bazie olejów roślinnych ma w regionie Morza Śródziemnego długą i bogatą tradycję. Jej główne centrum to okolice Marsylii w Prowansji. Najstarsze znane receptury wyrobu mydeł sięgają 2000 r. p.n.e., a ich pionierami byli starożytni Egipcjanie, Grecy i Arabowie. Głównymi, stosowanymi wówczas surowcami, były oleje roślinne oraz węglan potasu (potaż). Między IX a XII w n.e. Europejczycy udoskonalili produkcję mydeł, a jej centrum stała się Francja.

Również i dziś mydła SAVON DU midi produkowane są w głównej mierze ręcznie, w małej manufakturze, według starej marsylskiej tradycji. Główne składniki –pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych: oliwa z oliwek oraz olej palmowy i kokosowy - są mieszane z sodą i gotowane w wielkich kadziach w temperaturze 120°C. Po odsoleniu powstała masa mydlana poddawana jest 48-godzinnemu suszeniu, po czym tnie się ją na odpowiedniej wielkości bloki. Na koniec dodawane jest organiczne masło karite (masło shea), oraz – odpowiednio do rodzaju – miód i naturalne olejki eteryczne.

W szerokiej ofercie Producenta znajdą Państwo:

  • mydła oliwne i marsylskie na bazie oliwy z oliwek (certyfikat BDIH / EcoCert)
  • mydła peelingujące z drobinkami suszu roślinnego
  • mydła z masłem karite (shea) (certyfikat BDIH)
  • mydła peelingujące z olejem arganowym (certyfikat BDIH)
  • mydełka-zwierzątka (certyfikat BDIH)
  • eko-mydelniczki z ceramiki, aluminium i drewna sosnowego

 

karite

 

Masło shea

Afrykańskie masło shea stosowane jest od wieków ze względu na swe wyjątkowe właściwości ochronne i regenerujące. Masło pochodzi z orzechów drzewa karite (co znaczy: Drzewo Życia), porastającego sawanny Sudanu, Senegalu i Gambii, i mogącego osiągnąć do 20 m wysokości. Swe pierwsze owoce drzewo karite rodzi po osiągnięciu wieku 25 lat, osiągając maksimum możliwości produkcyjnych w wieku 40-50 lat, natomiast jego żywotność sięga nawet 300 lat. Orzechy karite wyglądem przypominają duże śliwki, są jadalne i wypełnione kremową substancją (masłem shea), znajdującą niezwykle szerokie zastosowanie w tradycyjnych społeczeństwach afrykańskich, stanowiąc dodatek do przyrządzania potraw, ceremonialny pokarm dla bóstw, środek pomocniczy w leczeniu przeziębień i grypy oraz kosmetyk o wszechstronnym zastosowaniu. Regularnie wcierane w stopy, masło shea leczy podeszwy stóp spękane codziennym kontaktem z piaskami Sahary.

Owoce drzewa karite są tradycyjnie zbierane przez miejscowe kobiety. Proces wytwarzania masła shea rozpoczyna się od oddzielenia nasion od łupin, co następuje w efekcie tłuczenia orzechów. Następnie są one lekko podgrzewane przy stopniowym dodawaniu małych ilości wody i jednoczesnym mieszaniu. Karite rozlewane jest do tykiew i dokładnie mieszane, w wyniku czego wytrącają się zanieczyszczenia. Ten proces powtarzany jest nawet i siedem razy, dopóki masło nie nabierze kremowo-białej barwy.

Afrykański olej shea pozyskuje się poprzez wytłaczanie na zimno orzechów i wytrącanie frakcji płynnej, czyli oleiny. Mimo, iż ulega ona większej rafinacji (oczyszczeniu), posiada podobne właściwości terapeutyczne co afrykańskie masło shea, jeżeli pozostaje w postaci płynnej w temperaturze pokojowej.

Niezwykle bogate w witaminę A, E oraz F, masło shea dostarcza skórze wszystkich składników niezbędnych do utrzymania równowagi hydro-lipidowej, elastyczności oraz zdrowego kolorytu. Francuscy dermatolodzy na okres od 10 dni do 5 miesięcy poddali terapii masłem shea 35 ochotników w różnym wieku, o różnej płci i różnym pochodzeniu rasowym. Mieli oni wszyscy różnorodne dolegliwości skórne – od skóry suchej i pomarszczonej do poważnych poparzeń i podrażnień. We wszystkich przypadkach odnotowano znaczącą poprawę, w niektórych spośród nich efekt zasługiwał niemalże na miano cudu. Wszystkie te przypadki zostały należycie udokumentowane i odnotowane we Francuskim Ministerstwie Zdrowia.

Masło shea wykazuje szerokie działanie terapeutyczne przy następujących dolegliwościach skórnych:

  • Skóra sucha – odżywia i przynosi ulgę ziemistej, popękanej, szorstkiej i zrogowaciałej skórze (szczególnie na łokciach i stopach), jak również przy reakcjach alergicznych, łuszczycy, egzemie i atopowym zapaleniu skóry.
  • Zmarszczki – wzmacnia ulegającą naturalnym procesom starzenia tkankę miękką skóry, działając odmładzająco i oczyszczając pory. Może być stosowane przy wszystkich rodzajach skóry.
  • Podrażnienia – posiada kojący wpływ na mniej poważne podrażnienia skóry, takie jak: reakcje alergiczne, ugryzienia owadów, odmrożenia, poparzenia (również słoneczne) oraz niewielkie skaleczenia.
  • Przesuszone włosy i skóra głowy – nawilża suche, łamliwe włosy, dodając im naturalnego blasku i siły. Chroni włosy przed przerzedzeniem, szkodliwym wpływem słońca, soli morskiej, chlorowanej wody, oddziaływania urządzeń suszących oraz zabiegów fryzjerskich (trwała ondulacja, farbowanie). Zapobiega powstawaniu łupieżu i rozdwajaniu się końcówek. W przeciwieństwie do produktów pielęgnacyjnych na bazie parafiny, masło shea nie zapycha porów.
  • Artretyzm i reumatyzm – głęboko wnika w skórę, rozgrzewając i łagodząc bóle stawowo-mięśniowe.
  • Ochrona przeciwsłoneczna – stanowi naturalny filtr dla promieni UV.
  • Skóra wrażliwa – stanowi naturalną alternatywę dla kosmetyków dla niemowląt i alergików. Struktura chemiczna masła shea przypomina vernix (maź płodową), zapobiegającą przesuszeniu skóry płodu i izolującą skórę od czynników infekcyjnych.
  • Rozstępy – doskonale sprawdza się przy zapobieganiu oraz leczeniu rozstępów oraz blizn. Działa kojąco na bolesne i popękane brodawki karmiących matek.
  • Odleżyny – regularnie stosowane zapobiega powstawaniu odleżyn (szczególnie u osób starszych i obłożnie chorych), intensywnie nawilżając i zmiękczając naskórek.
  • Masaż – afrykański olej shea, oprócz swych walorów pielęgnacyjno-odżywczych, posiada najlepszą możliwą konsystencję do każdego rodzaju masażu.

Masło i olej shea zawierają wysokie stężenie niezmydlanych kwasów tłuszczowych, wspierających wzrost komórkowy i regenerujących uszkodzone warstwy naskórka. Pozostałe komponenty masła shea to: keratyna - niezbędna do utrzymania elastyczności skóry, alkohole trójterpentynowe z estrami kwasu cynamonowego, chroniące przed promieniowaniem UV, allantoina, estry żywiczne o właściwościach kojących i dezynfekujących, kwas cynamonowy, wysokie stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych – stearynowego i oleinowego o wybitnie nawilżającym działaniu.

Komponenty większości olejów roślinnych dzieli się na dwie główne kategorie: frakcję zmydlalną, o właściwościach nawilżających, i frakcję niezmydlalną, zawierająca głównie właściwości lecznicze. To, co wyróżnia masło shea od innych olejów roślinnych, to wyjątkowo duża proporcja frakcji niezmydlalnej, zawierającej ważne składniki odżywcze i witaminy, podczas gdy większość pozostałych olejów roślinnych zawiera jej tylko około 1%, a nawet mniej. Frakcja niezmydlalna w maśle shea, w zależności od źródła pochodzenia i metod produkcji, stanowi od 5 do 17% jego zawartości.

Nie każde masło shea jest jednakowo skuteczne. Kiedy masło shea jest przestarzałe, bądź poddane nadmiernej rafinacji bądź obróbce cieplnej, traci wiele spośród swych dobroczynnych właściwości. Podobnie nadmierne pozbawianie masła jego naturalnego koloru oraz dodawanie substancji zapachowych sprawia, że staje się ono nieskuteczne w leczeniu opisanych powyżej dolegliwości skórnych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel